Pekara Poričanin

Samo 10 minuta udaljenosti od hotela, možete pronaći pekaru Mehmeda i uživati u mirisu i ukusu svježe pečenog hljeba, peciva i somuna.


Sto godina porodične tradicije pretvorilo je Pekaru Poričanin u jedno od najsimboličnijih mjesta u gradu Sarajevu. Njena istorija datira unazad do 1923. godine kada je Mehmedov amidža, Muharem Poričanin, otvorio pekaru blizu Vojne bolnice. Kada je taj prostor srušen 1953. godine zbog potreba bolnice, Muharem je premjestio pekaru na sadašnju lokaciju.



Na početku je pekara bila usluga, ljudi su donosili brašno, a Mehmed i njegov amidža i amidžinca su pekli hljeb. Tek 1953. godine, sa otvaranjem pekare na novoj lokaciji, posao je zaista počeo. Mehmed kaže da nije rođen u pekari, ali da je proveo čitav život tamo. 


Njegov amidža i amidžinca nisu imali vlastitu djecu, pa su ga odgajali kao da je njihov. Već od malih nogu počeo je pomagati i učiti zanat koji će zavoljeti.

"Uvijek je lijepo sresti drugog čovjeka i započeti razgovor. Svijet (Dunjaluk) je pun cvjetova, svaki s svojom pričom.
U svom životu sam čuo toliko prelijepih priča iz cijelog svijeta, a da nisam napustio svoju pekaru."